4 листопада Марина Коршевнюк, студентка 4-го курсу факультету біотехнології і біотехніки НТУУ «КПІ», співрозробник «Їстівних вакцин», виступила на Наверняка Sustainability Марафоне разом з Аліною Носенко, директором Фонду Клічко, яка розповіла, як співпраця бізнесу та благодійних організацій допомагає країні розвивати талановиту молодь.
Відеозапис з виступу на Sustaiability Марафон https://www.facebook.com/KlitschkoFoundation/videos/929016743867280/ (відео, починаючи з 17.40)
А 8 листопада Марина представила Україну на міжнародній конференції Falling Walls Lab 2016, яка відбулася в Берліні.
Відео виступу в Берліні https://vimeo.com/191229003
У багатьох регіонах планети все ще є проблеми з доступністю вакцин і повнотою охоплення програм вакцинації. Причина – висока вартість і складність виробництва вакцин, необхідність спеціальної інфраструктури, нестача медичного персоналу і витратних матеріалів. Один з найбільш перспективних способів вирішення проблеми – створення імунобіологічних препаратів, так званих «їстівних вакцин».
«Їстівні вакцини» – це група змінених їстівних рослин, які здатні продукувати імунологічно активні і інші терапевтичні речовини всередині своїх клітин. Таким чином, кожна клітина рослини являє собою капсулу з цільовою речовиною, оточеною міцною клітинною стінкою, яка захищає її від ферментативних систем організму. Після вживання такої рослини в сирому вигляді організм людини або тварини формує активний набутий імунітет проти захворювання.
Сучасні агротехнології вирощування їстівних рослин на штучних субстратах в закритих умовах дозволяють швидко перепрофілювати тепличні комплекси в біофармацевтичні фабрики з виробництва їстівних вакцин.
Інноваційність проекту «Їстівні вакцини» полягає в об’єднанні останніх досягнень в галузі генетичної інженерії рослин, тепличних агротехнологій і імунобіотехнології, яке дозволяє «вирощувати» готові до застосування біоінкапсульовані імуноактивні препарати.
Широке застосування в медичній практиці «їстівних вакцин» стане можливим тільки після всебічного вивчення біологічної безпеки біологічних агентів, що використовуються.